Lär dig om fastighetsbranschens roll, yrken och utbildningsvägar.

ä

Skrolla ner så finner du digitalt material för vägledning och undervisning i flera skolämnen. 

SYV: Studie och yrkesvägledning

Nytt yrkestest

Steg 1:  Gör vårt NYA yrkestest!

Gör vårt NYA yrkestest för att se vilket yrke inom fastighetsbranschen som passar dig bäst. Förvaltare, fastighetsskötare eller kanske ekonom? Du får nu FLER alternativ att välja bland!

 

Steg 2: Gå in under fliken Fastighetsbranschen och lär dig mer om yrket

Utifrån vad testet tyckte att du skulle passa som (oavsett om du själv sa ja eller nej) så svara på följande frågor:

  • Vad gör man inom yrket (dvs vilka arbetsuppgifter har man)?
  • Vilka egenskaper tror du är bra att ha om man ska jobba med yrket?
  • Hur ”blir” man yrket? (du kanske behöver googla här)
  •  Sa du ja eller nej till yrket när du fick frågan i testet?
Om du svarade ja

Vad kul att du kan tänka dig att jobba med detta inom fastighetsbranschen! Ta reda på mer om yrkets arbetsvillkor och vilka utbildningar du skulle kunna gå för att ”bli” det genom att googla eller prata med din lärare/syv.

Kanske kommer det till och med påverka vad du väljer i gymnasiet? (Och kom ihåg, du kan även utbilda dig till yrken inom fastighetsbranschen efter gymnasiet).

Om du svarade nej

Vad synd att vi inte kunde locka dig den här gången! 😉 Men – fundera på vilka egenskaper som du har som du delar med yrket som du ”blev” i testet. Vilka andra yrken kan det vara bra att ha samma egenskaper inom?

Kolla upp vilka utbildningar som leder till ett yrke som passar dig! (Och kom ihåg, du kan även utbilda dig till yrken inom fastighetsbranschen efter gymnasiet).

Quiz

Vad kan du om fastighetsbranschen i Göteborg?

Testa dina kunskaper om fastighetsbranschen i Göteborg i ett quiz som först gjordes till Future Skills 2020. Svaren finns i foldern som är gjord av Fastighetsbranschens utbildningsnämnd. 

Yrkesintervjuer

Elevuppgift till intervjuerna

Vad gör en förvaltare egentligen? Är du praktiskt lagd och gillar att arbeta med händerna? Kan man jobba med tv-spelsutveckling inom fastighetsbranschen? Dessa och många andra frågor kan du få svar på om du jobbar med de yrkesintervjuer som finns på Framtidens Fastighetlabbs Youtubekanal. Uppgiften kan göras enskilt eller i grupp, muntligt eller skriftligt. Passar för år 6-9, tex som delar av prao och arbetslivsorientering.

SYV + SO

Folder och elevematerial

Lär dig om fastighetsbranschen i Göteborg

Läs om fastighetsbranschen i Göteborg. (Foldern togs först fram för Future Skills-mässan 2020 och är gjord av Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.)

Elevmaterial

Här finns frågor om innehållet i foldern och fördjupningsuppgifter för vidare studier inom SO-ämnena.

Elevuppgift Sh/Ge

Allmännyttans roll i samhällsutvecklingen i städer

Uppgiften berör FN:s Globala mål nr 11 om Hållbara samhällen och städer och behandlar kursmål för Samhällskunskap och Geografi från åk 7 och uppåt. Du kan använda den som den är och då tar den ca 60 min att genomföra.

Vill du utveckla till ett större moment kan du beställa ett mer omfattande digitalt material i fyra delar, där också bakgrundsmaterial, studie- och yrkesvägledningsuppgifter samt lärarhandledning ingår. Det går även att få ett fysiskt material skickat till skolan att genomföra som en workshop i klassrummet. 

Beställ kostnadsfritt på: info@framtidensfastighetslabb.se

SYV + MA

Matematik från fastighetsbranschen

Matematik behöver du använda i de flesta branscher. Här finns elevuppgifter om geometri på högstadienivå med exempel från olika yrken inom fastighetsbranschen. Vill du öva på exempel också från andra branscher, gå till www.framtidsvalet.se